www.ekasoft.net
Ekasoft Ry:n virallinen keskustelulauta
 
 Ohje   Haku   Käyttäjälista   Käyttäjäryhmät   Rekisteröidy 
 Omat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisään 

Sisätiloissa ampumiseen liittyvä sääntö

 
       www.ekasoft.net Foorumin päävalikko -> Kehitysideat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
matticusLiittynyt: 28 Maa 2007
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki/Lpr

Lähetetty: To Maa 29, 2007 12:52    Viestin aihe: Sisätiloissa ampumiseen liittyvä sääntö

Terve!

Mieltäni vaivaa seuraava sääntö:

Lainaus:
1.2.3 Sisätiloissa ampuminen

Pääsääntöisesti sisätiloissa ei saa ampua aukosta, josta oma pää ei mahtuisi läpi! Ehdottomasti kiellettyä on myös ampua "sokkona" kulman taakse. Ampujan tulee aina nähdä mitä hän on ampumassa!


Sisätiloissa pelaaminen on aina ongelmallista johtuen kuulien lähtönopeudesta. Mielestäni kuitenkin on turhaa vaivata pelaajia tällaisella säännöllä, jota on suhteellisen vaikea noudattaa tietyissä tilanteissa.

Mihin perustuu esimerkiksi ampumisen kieltäminen aukoista, joista ei pää mahdu läpi?

Kuvitelkaapa tilanne, jossa täytyy mennä sisään suurehkoon tilaan ovesta , jossa on ovi hieman raollaan. Tällaisessa tilanteessa sisääntulijalla ei ole mitään jakoa, koska sisällä oleva ehtii ilman muuta ampua ensin. Airsoft ei ole Counter-Strikeä, vaan oikeassa elämässä voi ampua myös sokkona, niin halutessaan (tuskinpa siellä kulman takana odottaa suojaamaton ohikulkija).

Voi olla, että sokkona ampumisesta on jollain huonoja kokemuksia. Itse en ole moista joutunut kovinkaan useasti tekemään, joten sikäli tämä sääntö ei minua edes haittaa.

Kaipaisin sääntöjen laatijoilta hieman selvennystä tähän sääntöön, joka ei ainakaan lisää pelaamisen realistisuutta.

edit: Mielestäni on hienoa, että saitte vihdoin yhdistyksen rekisteröityä ja vielä hienompaa, että näin toimiva ja selkeä foorumi on pystyssä! Täällä on hyvä puida asioita ja tehdä softailusta yhdessä entistä hauskempi harrastus.
_________________
We were dead before the ship even sank
Takaisin alkuun
lhenryLiittynyt: 17 Maa 2007
Viestejä: 94

Lähetetty: To Maa 29, 2007 13:46    Viestin aihe:

Sokkona ampuminen on kielletty ihan turvallisuussyistä, et voi vahingossa porata ketään konarilla suuhun jos pitää tähdätäkin.

Oikeassa elämässä aseilla on tarkoitus vahingoittaa tai tappaa vastustaja, sitä me ei haluta.

Päätä pienemmistä rei'istä ampuminen on kielletty koska yhdistyksen tällä hetkellä ainoa CQB-paikka vuotaa kuin seula. Pelitilanteessa on lievästi ikävää jos joku voi ampua pienestä kolosta ollen täysin suojassa vastatulelta. Ovien kiinni laittaminen on airsoft-aseiden puutteellisesta läpäisykyvystä johtuen äärimmäisen epämiehekäs taktiikka, siihen syyllistynyt saa kuulla siitä offilla.
Takaisin alkuun
akiM-Liittynyt: 25 Maa 2007
Viestejä: 59
Paikkakunta: Joutseno

Lähetetty: To Maa 29, 2007 14:13    Viestin aihe:

Kuvitellaan tilanne, että jostain syystä maskisi vaikka tipahtaa päästä. Samalla hetkellä kun olet huutamassa ”PELI SEIS” seuraava ja viimeinen asia minkä näet on aseen piippu. Arvaatko jo lopputuloksen? Pikku Penalla on silmävamma koko lopun elämää.

Tämä on yksi syy miksi sokkona ampumista on haluttu rajoittaa. Kulman takana voi olla jokin tapaturmaan johtava tekijä, miltä voitaisiin välttyä mikäli ampuja olisi katsonut mitä ampuu. Lisäksi sisätiloissa kun ollaan ovat ampumaetäisyydet hyvin lyhyitä ja itseäni ei kovin paljoa houkuttelisi saada lisää kivuliaita osumia tappituntumalta.


Pääsääntöisesti sisätiloissa ei saa ampua aukosta, josta oma pää ei mahtuisi läpi!

Tämä sääntö on mielestäni aika tulkinnan varainen. Kuvitellaan taas tilannetta jossa Pikku Pena on linnoittautunut kaappiin eikä halua tulla sieltä ulos. Kaapissa on vain yksi rööri mihin mahtuu piippu juuri ja juuri. Pikku Pena on kuin panssarivaunussa, jossa mikään ei voi vahingoittaa häntä. Kuinka saat siis tilannetta hieman reiluksi on tehdä tämän kaltainen sääntö.

Kuten aikaisemmin mainitsin näen tässä säännössä hieman tulkinnan varaa. Mitenkä tilanteet, jossa seinässä oleva aukko on vaikkapa kämmenen kokoinen. Olet tästä aukosta 10m päässä ja vastustaja seinän toisella puolella 3m päässä. Saanko siis ampua tästä aukosta? Itse ainakin yrittäisin käyttää tilannetta hyväksi ja ampuisin. Kuitenkin se on aika 50 – 50 että osuu. Mikäli ensimmäinen kuula on huti tajuaa jo toinen suojautua. Ja mikäli itse tulisin teilatuksi moisessa tilanteessa niin ei kai siinä muuta voisi kuin todeta, että olipas onnekas kaveri.
Takaisin alkuun
matticusLiittynyt: 28 Maa 2007
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki/Lpr

Lähetetty: To Maa 29, 2007 14:18    Viestin aihe:

Kiitos kattavista perusteluista!

Se on kyllä totta, että helpommin sattuu vahinkoja jos sokkona ampuu sisällä.

Onhan se harmillista, ettei reikäseinän takana voi olla suojassa, mutta miksi se pitää kuitenkin mahdollistaa säännöllä?

Parempi ratkaisu olisi (jos mahdollista) paikata seinät ja epämiellyttävät reiät vanerilevylla tai vastaavalla ja unohtaa tällainen sääntö.
_________________
We were dead before the ship even sank
Takaisin alkuun
HeikkaLiittynyt: 20 Maa 2007
Viestejä: 456
Paikkakunta: Lappeenranta/Kourula

Lähetetty: To Maa 29, 2007 22:00    Viestin aihe:

ALUKSI:

Sisätiloihin liittyvät säännöt ovat aina vähän hankalia, kuten kaikki ns. keinotekoiset säännöt. Jokainen sääntö, joka rajoittaa pelaajan toimintaa ja vaatii pelaajalta (muutoin tarpeetonta) omien toimiensa tarkkailua heikentää pelikokemusta. Näin käy myös sokkona ampumisen ja pienistä reistä ampumisen kieltämisen kanssa. Nuo seikat on kuitenkin päätetty kieltää. Ohessa omia näkemyksiäni ja perustelujani.

SOKKONA AMPUMINEN:

Sokkona ampuminen lisää vahinkoriskiä, sillä ampuja ei näe mitä ampuu ja pysty täten päättämään onko ampuminen siinä tilanteessa järkevää. Mielestäni tämä vaaratekijä on kuitenkin sen verran pieni, suhteessa kaikkiin muihin lajin vaaratekijöihin, että sokkona ampumisen kieltäminen sen perusteella on tarpeetonta.

Sokkona ampumista puoltava tekijä puolestaan olisi ns. realismihakuisuus. Niin tehdään oikeastikin (esim. juoksuhautoja vyöryttäessä). Toisaalta, lajista ei koskaan saa (eikä toivottavasti halutakaan) 100% realistista, sillä silloin porukkaa alkaisi tippua oikeasti. Tästä voidaan siis joustaa. Toisaalta, sokkona ampuminen söisi realismia siinä mielesässä, että ampuja olisi "luodinkestävässä bunkkerissa", eikä esim. läpiammuttavan puuoven takana, kuten olisi "oikeasti" siinä tilanteessa.

Sokkona ampumisen kieltäminen (tai välttämäminen) kuuluu mielestäni myös ns. reilun pelin henkeen. Airsoft on kuitenkin rehellisyyteen ja reiluuteen perustuva laji. Tämä ei ole varsinaisesti syy kieltää sokkona ampumista, mutta syy välttää sitä.

Tärkein syy sokkona ampumisen kieltämiseen on mielestäni ns. valtakunnallinen linja. Airsoftissa pyritään kovasti yhtenäistämään pelisäänöt ja pelikulttuuri, enkä ainakaan minä halua olla esteenä sille. Jos enemmistö pelaajista/järjestäjistä/puuhamiehistä katsoo, että sokkona ampuminen tulee kieltää, kunniotan enemmistön päätöstä.

PIENISTÄ AUKOISTA AMPUMINEN:

Tämä on mielestäni perusteltua kahdesta syystä: realismin hakuisuuden ja reilun pelin vuoksi. Airsoft-aseiden läpäisykyky on käytännössä nolla, toisin kuin oikeiden aseiden. Tällöin lautahökkelin raosta ampuva pelaaja on täysin suojassa vihollisen tulelta, mutta voi rauhassa tulittaa vihollista. Kovilla kuulilla lautahökkeli (tai rakennusharkkokaan) ei paljoa auttaisi. Edellistä tärkeämpänä syynä pidän ns. reilua peliä. Mielestäni tuollainen käytös on epäreilua ja syö varmasti enemmän peli-iloa kuin luo sitä. Itse en ainakaan saisi tuollaisesta toiminnasta edes erityisempiä kiksejä.

Periaatteessa kielto olisi tarpeeton jos pelipaikka olisi erilainen kuin käytössämme oleva. Navetassa on kuitenkin kymmeniä pieniä reikiä ja rakoja, joista ampuminen onnistuu vain reiän/raon vierestä. Se taas lisää ikäviä ja epäreiluja tilanteita.

Mielestäni kiellon tulee toimia ehdottomasti molempiin suuntiin! Se on yksinkertaisin tapa toteuttaa järkevä rajoitus. Muutoin joudumme määrittelemään etäisyyden, jota kauempaa saa ampua. Milloin on ok ampua nyrkin kokoisesta reiästä? 50m päästä trk-kiväärillä? Piippun reiästä ulos tungettuna? Piippu toisella puolella? Metrin päässä toisella puolella? Kymmenen metrin? Se taas lisää keinotekoisia rajoituksia ja aiheuttaa päänvaivaa pelaajille sekä tulkinnanvaraisuutta.

LOPPUTULOS:

Lopputuloksena nykyiset säännöt ovat mielestäni järkevät, kunhan muistetaan, että aukoista ampumisen kielto pätee molempiin suuntiin. Keskustelen kyllä mielelläni lisää aiheesta ja yhdistyksen sääntöjäkin voidaan varmasti muuttaa mikäli järkeviä perusteita löytyy tarpeeksi.

LISÄÄ AIHEESTA:

Aiheesta löytyy keskustelua Leka-airsoftin keskustelulaudalta.
_________________
Puheenjohtaja, Ekasoft ry
(puheenjohtaja@ekasoft.net)


Viimeinen muokkaaja, Heikka pvm Ma Huh 16, 2007 17:06, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
matticusLiittynyt: 28 Maa 2007
Viestejä: 12
Paikkakunta: Helsinki/Lpr

Lähetetty: To Maa 29, 2007 22:21    Viestin aihe:

Kiitän erittäin hyvistä ja selventävistä näkökohdista, Heikka!

Mielestäni on hyvä, että näiden sääntöjen perimmäiset tarkoitukset ovat nyt täällä näin hyvin tyhjennetty. Lienee nimittäin muitakin, jotka eivät aivan heti ole hoksanneet niitä.

Itsekin tietysti kannatan sääntöjen yhdenmukaistamista maan- (ja maailman-) laajuisesti. Tämä luo pohjaa airsoftin "virallistamiseksi" harrastuksena.

Tietysti paras tilanne olisi, ettei pelaajien tarvitsisi muistaa mitään sääntöjä poislukien maalaisjärkeä. Asia kuitenkin on niin, että turvallisuudesta ei voi tinkiä ja Navetta on navetta, eikä teräsnavetta. Näillä mennään!
_________________
We were dead before the ship even sank
Takaisin alkuun
PerttuppLiittynyt: 17 Maa 2007
Viestejä: 142
Paikkakunta: Lappeenranta

Lähetetty: To Maa 29, 2007 23:45    Viestin aihe:

Navettaan palaten voisin mainita että talkoistahan on ollut puhetta.
Reikiin paikkoja jne. juuri näiden keinotekoisten sääntöjen vähentämiseksi/poistamiseksi.

Aiheeseen palataan varmaan lähempänä kesää.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
       www.ekasoft.net Foorumin päävalikko -> Kehitysideat Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen,
Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com
Protected by Anti-Spam ACP